Ga je een huis kopen of huren? Aan beiden zitten voor – en nadelen. Ga je van de ene koopwoning naar een andere koopwoning dan moet je diverse financiële regels in de gaten houden.

Aan – en verkoop woning

Waar moet je op letten als je een woning gaat kopen? Of hoe pak je de verkoop van jouw eigen woning aan? Laat je bijstaan door een deskundig makelaar. Deze kan je belangrijke informatie geven over de woning die je wenst te kopen en ook onderhandelen over de aankoopprijs. Tevens is een makelaar als beste in staat om een woning te verkopen.

Hypotheek

De aankoop van een woning wordt meestal gefinancierd middels een hypothecair krediet. Sinds enige tijd zijn daar nieuwe regels voor opgesteld. Een financiering moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om volgens de wet een hypothecair krediet te zijn. Een hypotheekadviseur kan berekenen tot welk bedrag de lening gesloten mag worden en houdt daarbij ook rekening met een eventueel aanwezige eigen woningreserve. Indien je in het verleden een woning met overwaarde verkocht hebt, heb je een reserve opgebouwd welke bij een nieuw krediet verrekend dient te worden.