Jullie zijn verliefd geworden en krijgen een serieuze relatie. Samenwonen is dan vaak de eerste stap die je maakt of wellicht ga je zelfs direct trouwen. Wat moet je allemaal regelen op juridisch en financieel gebied? Hoe is een en ander wettelijk geregeld voor samenwoners en getrouwde stellen?

Veel kan je zelf van te voren regelen, houd de regie in eigen hand!
En wat nou als je na enige tijd toch uit elkaar wilt? Wat komt er dan allemaal op je af en hoe kan je dat het beste (samen) regelen?

Geldzaken

Nadat je samen gaat wonen of gaat trouwen, wordt je samen verantwoordelijk voor de financiële zaken. Wat ga je samen afspreken? Ga je ook samen sparen of zelfs beleggen? Of spreek je met elkaar af dat een ieder verantwoordelijk blijft voor zijn eigen inkomsten en deel je de uitgaven? En wie is er wettelijk verantwoordelijk voor de aflossingen op een lening? Onze financieel adviseur kan je helpen bij al deze vragen en je hierbij waar nodig adviseren.

Samenwonen

Je betrekt samen een huurwoning of koopt gezamenlijk een koopwoning. In sommige gevallen trekt de ene partner bij de andere partner in. Wat kan je zelf regelen om de financiële en juridische zaken bij bijvoorbeeld overlijden goed te regelen? Kan je begunstigde zijn op elkaars pensioenreglement? Ook fiscaal gezien kan het interessant zijn om een officieel samenlevingscontract op te laten stellen door de notaris. Ook deze vragen kan onze financieel adviseur voor je beantwoorden. Onze notaris helpt jullie graag bij het opstellen van een samenlevingscontract.

Trouwen

Gaan jullie trouwen of kiezen jullie voor het geregistreerd partnerschap? Wettelijk zijn daar een aantal verschillen tussen. Verder dienen jullie nu nog te kiezen tussen trouwen in algemene gemeenschap van goederen en de huwelijksvoorwaarden. Per 1 januari 2018 gaat dit veranderen door een recente wetswijziging. Laat je hier goed over adviseren! Het is goed om hier van te voren goed bij stil te staan, bij een eventuele scheiding kan het te laat zijn. Uiteraard begrijpen wij goed dat jullie voor het huwelijk liever nog niet over een eventuele scheiding nadenken, maar toch is het goed om er toch even samen bij stil te staan. Onze notaris kan jullie hierbij adviseren en indien gewenst samen met jullie de huwelijkse voorwaarden opstellen. Denk daarbij ook eens aan premarital mediation.

Scheiden

Helaas worden veel relaties weer beëindigd en dan wil je zo goed mogelijk alles regelen. Zeker als er ook kinderen uit de relatie geboren zijn, komt er veel bij een scheiding kijken. Wie heeft recht op wat en hoe kan je zelf de zaken voor de toekomst het beste regelen? Hoe ga je zelf verder? Waar heb je financieel gezien recht op? Nu is het van belang dat je bij het aangaan van de relatie al goede afspraken samen hebt gemaakt. Voor hulp bij een scheiding of een beëindiging van een samenleving kan je terecht bij een van onze advocaten. Willen jullie de scheiding graag in goed overleg regelen dan kan onze advocaat-mediator jullie hierbij begeleiden.

 

Heb je vragen of wil je over één van bovenstaande onderwerpen meer weten, vraag een gratis kennismakingsgesprek aan door een mail te sturen naar info@life-events.nl.