Er komt een moment dat je als ondernemer met pensioen gaat of er kan een andere reden zijn waarom je er voor kiest te stoppen met jouw bedrijf.

Bedrijf kopen

Het is mogelijk een bedrijf van de grond af zelf helemaal op te bouwen, maar het is ook mogelijk een bestaand bedrijf te kopen. Belangrijk is om een gedegen stappenplan te maken en te bepalen of het kopen van een bedrijf binnen jouw (groei)strategie ligt. Er zijn specialisten die de waarde van het bedrijf voor je kunnen bepalen, zij zullen onafhankelijk te werk gaan. Na het bepalen van de waarde is het goed om stil te staan bij de wijze van financiering. Kan je de aankoop zelf financieren of heb je daar vreemd vermogen voor nodig? De accountant kan je daarbij begeleiden en in samenspraak met de financieel adviseur een advies maken.

Bedrijfsoverdracht

Naast verkoop van het bedrijf kan er ook sprake zijn van overdracht van het bedrijf, bijvoorbeeld aan één van je kinderen of aan een loyaal personeelslid.
Ook door schenking of door vererven kan een bedrijf overgaan op een nieuwe eigenaar. Hiervoor gelden fiscaal vriendelijke regels. De financieel adviseur kan je in overleg met de fiscalist exact vertellen wat de mogelijkheden zijn, zeker ook omdat de bedrijfsoverdracht vaak gebruikt wordt als pensioenkapitaal.